doe goed .net

De computer instellen voor schoon internet

Internet Explorer versie

Opmerking: het internet en browsers veranderen snel, en dit artikel is nog niet bijgewerkt op basis van alles dat veranderd is sinds het geschreven werd.

Webpagina’s bevatten tekst, afbeeldingen en reclamebanners. Maar wist u dat het mogelijk is om plaatjes en animaties uit te zetten? Daarvoor kunt u de instellingen van Internet Explorer aanpassen. Het maakt hiervoor niet uit bij welke internetprovider u bent aangesloten. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe u, om schoon internet te bevorderen, de webpagina’s kunt weergeven met alleen tekstgebaseerde inhoud, zonder afbeeldingen. Na deze veranderingen blijft het mogelijk om de afbeeldingen weer tijdelijk aan te zetten.

Deze pagina gaat over de browser Internet Explorer, de meest gebruikte browser. Voor de browser Firefox is een aparte versie beschikbaar van dit artikel. Firefox heeft meer mogelijkheden op dit gebied.

Instellen van Internet Explorer

Stap 1. Voorbereiding

Om gemakkelijk te werken is het handig als u Internet Explorer nog een keer opent.

Op de takenbalk onderaan het scherm staat Internet Explorer nu twee keer. De ene kunt u gebruiken om de instructies te lezen, de andere om de instructies uit te voeren. Via de taakbalk onderin het scherm kunt u tussen de twee exemplaren heen en weer schakelen. Scherm internet-opties startpagina

Het openen van Extra menu, Internet-opties, Algemeen

Op deze manier gaat u naar het tabblad Algemeen van de Internet-opties:

Opmerking: Als er geen menubalk zichtbaar is, druk dan op de Alt toets. Dan verschijnt het menu.

Het resultaat ziet u in de afbeelding die hier rechts staat. U ziet dat het scherm Internet-opties zeven tabbladen heeft, waarvan het tabblad Algemeen geopend is.

Stap 2. Instellen van de startpagina

De startpagina is de eerste pagina die u ziet als u Internet Explorer start. Daarom is het belangrijk om de startpagina in te stellen. Als u wilt dat Internet Explorer met een blanco pagina begint, doe dan het volgende:

Bij een volgende start van Internet Explorer zal de door u gekozen startpagina worden geladen. In dit geval is dat een lege pagina.

Stap 3. Uitschakelen van invoegtoepassingen

Veel bewegende animaties die op internet te zien zijn, zijn afkomstig van invoegtoepassingen. Internet Explorer bevat tenminste vanaf versie 7 de mogelijkheid om invoegtoepassingen in- en uit te schakelen.

Scherm uitschakelen invoegtoepassingen

In eerdere versies van Internet Explorer is er een andere manier om te voorkomen dat invoegtoepassingen gebruikt kunnen worden op pagina's. Open daartoe het Internet-opties scherm dat te bereiken is via menu Extra, Internet-opties.

Scherm Beveiligingsinstellingen

Na het klikken op de knop Aangepast niveau, opent het scherm beveiligingsinstellingen (zie hiernaast). Het scherm bevat een lange lijst van instellingen die we kunnen wijzigen.

Scherm bevesting wijziging zone-instellingen

Na het klikken op OK, verschijnt er een scherm om bevestiging te vragen.

We zijn nu weer terug in het scherm Internet-opties.

Scherm met Internet-opties, afbeeldingen uitschakelen

Stap 4. Uitschakelen van afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen we uitschakelen in hetzelfde Internet-opties scherm dat te bereiken is via menu Extra, Internet-opties.

Als het goed is, verdwenen de plaatjes zodra u op F5 drukte. Vanaf dit moment geldt dat ook voor andere webpagina’s. Ook daar staan de plaatjes nu uit.

De PC is nu ingesteld voor internetgebruik op basis van tekstinhoud. Het is nog altijd mogelijk om afbeeldingen te laden. Dit wordt verder besproken in de volgende paragrafen.

Tips voor surfen op internet

Webpagina’s bezoeken terwijl de eerder genoemde instellingen actief zijn, kan moeilijk zijn, maar met een een aantal tips wordt het eenvoudiger.

Als afbeeldingen niet worden weergegeven, wordt in plaats daarvan een klein plaatsvervangend symbool weergegeven. Rechts naast deze paragraaf kunt u daarvan een voorbeeld zien. Als u afbeeldingen hebt uitgeschakeld, kunt u dat symbool zien.

bloem

Naast het plaatsvervangend symbool van een afbeelding staat de alternatieve tekst van de afbeelding. Die tekst is er niet altijd. Alleen als de makers van de webpagina een beschrijving hebben toegevoegd, heeft een afbeelding een beschrijving. Naast deze paragraaf kunt u daarvan een voorbeeld zien. De beschrijving van de afbeelding is in dit geval: "bloem".

Alle afbeeldingen zijn nu verborgen. Als u een bepaalde afbeelding toch wilt zien, kunt u hem als volgt zichtbaar maken:

bloem

Als u op F5 drukt, wordt de afbeelding weer verborgen.

Naast deze paragraaf staat een bijzonder soort afbeelding, want deze afbeelding bevat een link. Het is een verwijzing naar een andere webpagina. Als u erop klikt, opent de browser een andere pagina waarnaar verwezen wordt. In de statusbalk, helemaal linksonder, wordt weergegeven waarheen de link verwijst, op het moment dat de muis boven de afbeelding is. In dit geval is dat: http://www.doegoed.net/.

email Copyright status: Public Domain